niedziela, 13 marca 2022

Acquacotta


Acquacotta to dosłownie gotowana woda. Toskańska zupa "z niczego", czyli chleba (często czerstwego), cebuli, pomidorów i innych warzyw, bardzo prosta, pożywna i smaczna. Wykorzystałam przepis z książki Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku", ale aquacotta charakteryzuje się tym, że można ją dowolnie modyfikować, w zależności od tego, co mamy w lodówce.

Acquacotta
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 2 łodygi selera naciowego
- 200g dyni
- oliwa
- 20g suszonych borowików
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
  lub 2 łyżeczki suszonego
- sól, pieprz
- 1 puszka całych pomidorów
- 200g jarmużu
- 3 jajka
- 3 kromki chleba
- kawałek sera pecorino

1) Warzywa obrać i pokroić w kostkę.
2) W garnku rozgrzać oliwę, dodać warzywa i smażyć 10 minut, aż zmiękną.
3) Dodać borowiki i rozmaryn, wlać 1,5 l wody, wsypać po szczypcie pieprzu i soli.
4) Dodać zgniecione pomidory i gotować przez 10 minut.
5) Wyjąć z garnka gałązki rozmarynu, dodać posiekany jarmuż i gotować jeszcze 5 minut.
6) Doprawić, wbić jajka, przykryć i poczekać aż się ugotują.
7) Chleb można opiec, ułożyć na spodzie misek i zalać zupą (ja podałam oddzielnie).
8) Posypać startym serem.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze!