niedziela, 12 grudnia 2021

Mini seromakowce bez cukru


Zawsze bardzo lubiłam serniki i makowce, ale nigdy nie jadłam seromakowca, choć jest to dość popularne ciasto. Ostatnio postanowiłam to nadrobić i upiekłam mini wersję, oczywiście bez cukru. Wyszło naprawdę znakomicie, na pewno powtórzę ten przepis na święta. Boże Narodzenie wcale nie musi być tuczące, a zdrowe odpowiedniki świątecznych specjałów są równie smaczne.

Mini seromakowce bez cukru
spód:
- 100g mielonego maku
- 100ml mleka
- 25g erytrolu w proszku*
- 1/2 łyżeczki stewii w proszku
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 30g pokruszonych orzechów włoskich
- kilka rodzynek
- 10g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko

masa:
- 500g mielonego sera
- 2 jajka
- 100g erytrolu w proszku
- 1/2 łyżeczki stewii w proszku
- aromat maślany (opcjonalnie)

1) Ser i jajka wyjąć z lodówki.
2) Mielony mak zalać podgrzanym mlekiem i odstawić na kilka minut.

3) Dodać erytrol, stewię, esencję migdałową, pokruszone orzechy, posiekane rodzynki, mąkę i jajko.
4) Wymieszać, wyłożyć na spód papilotek umieszczonych w formie na muffinki i ugnieść.
5) Zmiksować wszystkie składniki na masę serową.
6) Przelać na spody i piec w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.

* wystarczy rozdrobnić erytrol za pomocą blendera, nie trzeba kupować gotowego w pudrze, trzy razy droższego ;)

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 145 kcal

2 komentarze:

  1. Znakomite! Bardzo smaczne i miło, że bez cukru, bo dziecku można śmiało dać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mini seromakowce bez cukru brzmią fantastycznie! To świetny sposób na połączenie smaków sernika i makowca w zdrowszej wersji. Przepis wygląda na prosty do zrealizowania, a efekt końcowy z pewnością zachwyci rodzinę podczas świątecznych spotkań.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!