Mini seromakowce bez cukru
spód:
- 100g mielonego maku
- 100ml mleka
- 25g erytrolu w proszku*
- 1/2 łyżeczki stewii w proszku
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 30g pokruszonych orzechów włoskich
- kilka rodzynek
- 10g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
masa:
- 500g mielonego sera
- 2 jajka
- 100g erytrolu w proszku
- 1/2 łyżeczki stewii w proszku
- aromat maślany (opcjonalnie)
1) Ser i jajka wyjąć z lodówki.
2) Mielony mak zalać podgrzanym mlekiem i odstawić na kilka minut.
3) Dodać erytrol, stewię, esencję migdałową, pokruszone orzechy, posiekane rodzynki, mąkę i jajko.
4) Wymieszać, wyłożyć na spód papilotek umieszczonych w formie na muffinki i ugnieść.
5) Zmiksować wszystkie składniki na masę serową.
6) Przelać na spody i piec w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.
* wystarczy rozdrobnić erytrol za pomocą blendera, nie trzeba kupować gotowego w pudrze, trzy razy droższego ;)
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 145 kcal
Znakomite! Bardzo smaczne i miło, że bez cukru, bo dziecku można śmiało dać:)
OdpowiedzUsuńMini seromakowce bez cukru brzmią fantastycznie! To świetny sposób na połączenie smaków sernika i makowca w zdrowszej wersji. Przepis wygląda na prosty do zrealizowania, a efekt końcowy z pewnością zachwyci rodzinę podczas świątecznych spotkań.
OdpowiedzUsuń