niedziela, 21 marca 2021

Stracotto


Stracotto to długo duszona wołowina po toskańsku, z dodatkiem wina Chianti. Rozpływająca się w ustach, aromatyczna i wyrazista. Dowiedziałam się o tym daniu dopiero od Jamiego Olivera, bo nie jest zbyt znane. Niezasłużenie, bo smakuje wyjątkowo i powinno być podawane w każdej włoskiej restauracji.

Stracotto

- 1kg karkówki wołowej
- 2 łyżki oliwy
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 koper włoski
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki suszonej szałwii
- 250ml wina Chianti
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1,5l bulionu mięsnego lub warzywnego

1) Rozgrzać garnek z grubym dnem, wlać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć z każdej strony.
2) Grubo posiekać warzywa, wrzucić do mięsa, dodać gałązki rozmarynu, sól i pieprz do smaku i smażyć przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając warzywa i obracając mięso.
3) Zwiększyć ogień, wlać wino i przecier pomidorowy i odczekać, aż alkohol odparuje.
4) Wlać bulion, zagotować i przykryć podwójną warstwą zwilżonego papieru do pieczenia.
5) Gotować na małym ogniu przez 3 godziny, od czasu do czasu odwracając mięso i polewając je sosem.
6) Pod koniec doprawić do smaku.
7) Wyjąć mięso, pokroić w plastry i polać sosem.
8) Do reszty sosu dodać makaron, podawać jako pierwsze danie, a jako drugie - mięso np. z polentą lub zielonymi warzywami.

Czas przygotowania: 4 godziny
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 360 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze!