Falafele i gofry należą do najgenialniejszych kulinarnych wynalazków. Po ich połączeniu powstaje coś jeszcze lepszego - falafelowe gofry. Chrupiące, aromatyczne i przepyszne. Doskonale smakują z pastą sezamową i warzywami.
Gofry falafelowe
- 1 słoik ciecierzycy (400g po odsączeniu)
- 1/2 pęczka pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1/3 szklanki wody
1) Wszystkie składniki zmiksować w malakserze (najlepiej, gdy ciecierzyca nie będzie zbyt dokładnie rozdrobniona).
2) Gofrownicę mocno rozgrzać, nakładać porcje ciasta i piec przez ok. 10 minut.
3) Podawać z warzywami, polane tahini.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 4
Kaloryczność jednej sztuki: 140 kcal
Mniami wytrawne gofry ;)
OdpowiedzUsuńTego muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń