To jeden z moich przepisów, z których jestem najbardziej dumna. Efekt jest tak spektakularny i przypominający oryginał, a do tego zdrowy, że aż nie do uwierzenia ;) Kiedyś lubiłam kasztanki, ale ta bezcukrowa wersja jest dużo smaczniejsza. Najlepiej przygotować podwójną porcję i część zamrozić na później. Świetnie sprawdzą się też na święta.
Pralinki à la kasztanki (bez cukru)- 100g chleba chrupkiego*
- 20g kakao
- 1/4 łyżeczki koncentratu stewii w proszku
- 20g erytrolu w proszku
- 50g odtłuszczonego mleka w proszku
- 50g oleju kokosowego
- 75g mleka
- odrobina aromatu rumowego
polewa:
- 75 g czekolady 90% kakao
- 10g oleju kokosowego
1) W blenderze rozdrobnić chleb chrupki.
2) Dodać kakao, stewię, erytrol i mleko w proszku i zmiksować.
3) Dodać olej kokosowy, mleko, aromat rumowy i zmiksować na masę dającą się lepić, przypominającą mokry piasek (ewentualnie dodać więcej mleka).
4) Formować lekko spłaszczone kulki.
5) Stopić czekoladę z olejem kokosowym i przestudzić.
6) Zanurzać kulki w czekoladzie, przełożyć do pudełka wyłożonego folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika do zastygnięcia.
7) Przechowywać w lodówce.
*chodzi o kruchy chleb, nie taki przypominający styropian ;) użyłam takiego z Lidla
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Liczba sztuk: 16
3) Dodać olej kokosowy, mleko, aromat rumowy i zmiksować na masę dającą się lepić, przypominającą mokry piasek (ewentualnie dodać więcej mleka).
4) Formować lekko spłaszczone kulki.
5) Stopić czekoladę z olejem kokosowym i przestudzić.
6) Zanurzać kulki w czekoladzie, przełożyć do pudełka wyłożonego folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika do zastygnięcia.
7) Przechowywać w lodówce.
*chodzi o kruchy chleb, nie taki przypominający styropian ;) użyłam takiego z Lidla
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Liczba sztuk: 16
Kaloryczność jednej sztuki: 100 kcal
Super niskokaloryczny deserek ;)
OdpowiedzUsuń