Dzisiejszy przepis na frijoles negros con chorizo pochodzi z książki "Real Mexican Food" Felipe Fuenteza Cruza i Bena Fordhama. Mam nadzieję, że ten tytuł nie kłamie i rzeczywiście mamy do czynienia z autentycznym meksykańskim daniem. Wiem za to na pewno, że jest niesamowicie proste, a przy tym bardzo smaczne.
Czarna fasola z chorizo
- ok. 500g czarnej fasoli (waga po ugotowaniu)
- 100g chorizo
- 1 dymka (opcjonalnie)
- ok. 60g fety lub queso fresco
- ew. sól do smaku
1) Po ugotowaniu fasoli zachować trochę wody.
2) Chorizo pokroić na cienkie plasterki, wyłożyć na suchą patelnię i smażyć przez 2 minuty, wytapiając tłuszcz.
3) Połowę chorizo zdjąć z patelni i odłożyć.
4) Dodać posiekaną dymkę, podsmażyć, dodać fasolę i trochę wody z gotowania.
5) Smażyć przez 10 minut, rozgniatając fasolę od czasu do czasu i dolewając zachowaną wodę w razie potrzeby.
6) Podawać z resztą chorizo i pokruszonym serem.
*można zastąpić fasolą z puszki, potrzebne będą dwie
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!