Niedawno na blogu prezentowałam pudding z silken tofu, które niestety nie jest łatwo dostępne. Na szczęście ze zwykłego tofu można przygotować równie smaczne i kremowe desery. W tej wersji pudding jest intensywnie orzechowy, pyszny i jak zwykle bez cukru.
Pudding orzechowy z tofu
- 180g tofu naturalnego
- 1/2 szklanki napoju sojowego
- 50g masła orzechowego
- 30g erytrolu w proszku
- koncentrat stewii w proszku do smaku
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej*
- solone orzeszki do posypania
1) Tofu odcisnąć na ręczniku papierowym.
2) Wrzucić do blendera, dodać napój sojowy, masło orzechowe, erytrol, stewię i gumę ksantanową.
3) Zmiksować na gładką masę, przełożyć do miseczek i posypać orzechami.
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 295 kcal
- 180g tofu naturalnego
- 1/2 szklanki napoju sojowego
- 50g masła orzechowego
- 30g erytrolu w proszku
- koncentrat stewii w proszku do smaku
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej*
- solone orzeszki do posypania
1) Tofu odcisnąć na ręczniku papierowym.
2) Wrzucić do blendera, dodać napój sojowy, masło orzechowe, erytrol, stewię i gumę ksantanową.
3) Zmiksować na gładką masę, przełożyć do miseczek i posypać orzechami.
*można pominąć, ale należy dodać mniej napoju sojowego
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 295 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!