Zawsze chciałam zrobić chińskie bułeczki na parze, ale wydawały mi się zbyt pracochłonne. W końcu wzięłam się za nie, w dodatku w trudniejszej, bo pełnoziarnistej, wersji. Udały się znakomicie. Całkiem puszyste, a przede wszystkim bardzo smaczne. No i okazały się jednak naprawdę łatwe do przygotowania.
Pełnoziarniste bułeczki bao
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 150ml wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
1) Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i drożdże instant.
2) Wodę i olej podgrzać do temperatury 37 st. C (sprawdzić palcem).
3) Wlać do mąki, zmiksować i krótko wyrobić rękami.
4) Uformować koło, włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
5) Podzielić przez środek na 6 części, z każdej uformować płaski owal, złożyć na pół, przekładając papierem do pieczenia (i ewentualnie czymś grubszym, żeby brzegi bułeczki się nie łączyły) i odstawić na pół godziny.
6) Zagotować wodę w garnku z nakładką do gotowania na parze lub koszykiem bambusowym i parować przez 20 minut.
7) Podawać z dowolnymi dodatkami, na zdjęciu kapusta pekińska, marchew, por, pikantne krewetki, sos z chili i kolendra.
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba sztuk: 6
Kaloryczność jednej sztuki: 165 kcal
Ciekawe bułeczki. Wyglądają bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń