Bataty warto zawsze mieć w lodówce, bo można z nich przygotować wszystko: i dania obiadowe, i desery. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie ich do ciast, zwłaszcza takich bez pieczenia, które dzięki nim są kremowe. Moje brownie ze słodkich ziemniaków nie może się nie udać i jest przepyszne.
Brownie z batatów (bez pieczenia)
- 2 bataty (600g po obraniu)
- 100g mąki kokosowej
- 35g kakao
- 35g tahini
- 1/2 łyżeczki koncentratu stewii w proszku
- 2 łyżki wody
1) Bataty ugotować (najlepiej na parze) i przestudzić.
2) Zmiksować za pomocą malaksera lub blendera z mąką kokosową, kakao, tahini, stewią i wodą.
3) Przełożyć do formy (mniej więcej 20x20 cm), wyrównać i schłodzić, przechowywać w lodówce do 2-3 dni.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 9
Kaloryczność jednej porcji: 135 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!