Słyszałam, że niektórzy nie lubią puddingów chia, zwłaszcza ich konsystencji. Szczerze mówiąc, nie wiem, jak to możliwe ;) Ja je uwielbiam! Nie robię ich zbyt często, bo na co dzień wybieram nocne owsianki, ale doceniam ich uniwersalność, teksturę i co najważniejsze smak. Wersja kokosowa jest jedną z najlepszych.
Kokosowy pudding chia
- 35g nasion chia
- 2 łyżeczki erytrolu w proszku
- stewia w proszku do smaku
- 20g wiórków kokosowych
- 200ml napoju ryżowo-kokosowego (lub mleka kokosowego)
- 12 kropli aromatu kokosowego (opcjonalnie)
1) W słoiku wymieszać nasiona chia, erytrol, stewię i wiórki kokosowe.
2) Dodać napój ryżowo-kokosowy i aromat kokosowy.
3) Dokładnie wymieszać i wstawić na noc do lodówki (najlepiej przemieszać po godzinie).
4) Rano podawać z owocami, najlepiej pasuje granat lub maliny.
Czas przygotowania: 3 minuty
Liczba porcji: 1
Kaloryczność jednej porcji: 260 kcal (bez owoców)
Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń