Cuban bowl to inspirowana kuchnią kubańską kompozycja aromatycznych składników. Lekko pikantny kurczak doskonale pasuje do orzechowej w smaku komosy ryżowej, wyraziście doprawionej fasoli i słodkiego mango. Do tego banan, który po podsmażeniu rozpływa się w ustach. Przepis wymaga trochę czasu, a przynajmniej więcej naczyń, ale warto się poświęcić.
Cuban bowl z kurczakiem
- 500g mięsa z udek kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 90g komosy ryżowej
- 100g mango
- kilka łodyżek kolendry
- 1 mały banan
- olej do smażenia
1) Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z sosem sojowym, wyciśniętym czosnkiem, sokiem z limonki, posiekaną papryczką chili i kuminem, marynować pół godziny i usmażyć.
2) Czerwoną fasolę odsączyć i podgrzać z kminkiem i czosnkiem, mieszając od czasu do czasu.
3) Podsmażyć posiekaną cebulę, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, podsmażyć, dodać quinoę, 190 ml wody i gotować pod przykryciem przez 10-15 minut.
4) Mango pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną kolendrą.
5) Pokroić banana pod kątem w plastry i smażyć na niewielkiej ilości oleju po 3 minuty z obu stron.
6) W głębokim talerzu rozłożyć komosę, fasolę i kurczaka, na wierzchu rozłożyć mango i plastry banana.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 745 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!