Pieczona ciecierzyca to świetna przekąska - chrupiąca, wyrazista, sycąca, a przy tym naprawdę zdrowa. I bardzo prosta do zrobienia. Można ją dowolnie przyprawić, w mojej wersji użyłam sosu chipotle, czyli z wędzonej i suszonej ostrej papryki. Wyszło pikantnie i bardzo smacznie.
Pieczona ciecierzyca chipotle
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżka sosu chipotle
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta soli
1) Ciecierzycę odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2) Wymieszać z sosem chipotle, olejem i przyprawami.
3) Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30-40 minut w temperaturze 200 st. C, w połowie pieczenia przemieszać.
Ciecierzycy w takiej formy nie jadłam.
OdpowiedzUsuń