To moje pierwsze brownie bez cukru. I od razu sukces ;) Jest intensywnie czekoladowe, bardzo konkretne w smaku i nie za słodkie. Po prostu pyszne. Jeden kawałek zaspokaja apetyt na czekoladę, więc brownie raczej nie znika od razu. Dobrze się składa, że zachowuje świeżość przez tydzień.
Brownie migdałowe bez cukru
- 60g masła
- 90g oleju kokosowego
- 150g czekolady 90%*
- 100g mielonych migdałów
- 100g erytrolu w proszku
- 10g kakao
- 3 jajka
1) Stopić masło, olej kokosowy i czekoladę.
2) Przestudzić przez minutę, dodać mielone migdały, erytrol i kakao.
3) Dodać jajka i dokładnie zmiksować.
4) Przelać do formy 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
5) Piec w temperaturze 175 st. C przez 23-25 minut.
* ściśle mówiąc, taka czekolada zawiera cukier, ale tylko odrobinę, w dodatku można ją zastąpić 100-procentową
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 185 kcal
Przepyszny przepis! Ale mi zrobiłaś smaka na takie czekoladowe brownie - mniam! :)
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką brownie.
OdpowiedzUsuń