środa, 3 kwietnia 2019

Chokladbollar - szwedzkie kuleczki czekoladowe (bez cukru)


Chokladbollar znam ze szwedzkiego sklepiku Ikei i gdy jeszcze jadłam słodycze, bardzo je lubiłam. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i wpadłam na pomysł zdrowej wersji, w której po prostu zastąpiłam cukier erytrolem. Wyszły świetne! Wyraziste w smaku i apetycznie pachnące kakao.

Chokladbollar
- 200g płatków owsianych
- 100g erytrolu granulowanego
- 3 łyżki (25g) kakao

- 1/4 łyżeczki soli
- 100g oleju kokosowego (lub masła w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka ostudzonej mocnej kawy
- 35g wiórków kokosowych do obtoczenia

1) Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze z erytrolem, kakao i solą.
2) Dodać olej kokosowy i kawę i dokładnie wymieszać.

3) Formować małe kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych i schłodzić.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 30
Kaloryczność jednej sztuki: 65 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!