Niedawno zaopatrzyłam się w białko z brązowego ryżu i postanowiłam do czegoś je zastosować - padło na domowe batoniki proteinowe. Sklepowych nigdy nie jem, ale wiem, że są drogie ;) A koszt jednego sycącego, zdrowego i bezcukrowego batonika z tego przepisu to tylko ok. 2,30 zł. Oprócz tego są bardzo szybkie do przygotowania, obłędnie smaczne i o świetnej konsystencji. Przechowuje się je w lodówce, ale spokojnie można je zabrać ze sobą i zjeść po kilku godzinach.
Batoniki proteinowe
z masłem orzechowym i kakao
z masłem orzechowym i kakao
- 165g roślinnej odżywki białkowej
- 2 czubate łyżki kakao (25g)
- 80g mąki owsianej
- ok. 1/2 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu (97%) ze stewii
- 300ml mleka
- 200g niesłodzonego masła orzechowego
(u mnie pół na pół zwykłe i crunchy)
(u mnie pół na pół zwykłe i crunchy)
1) Kwadratową formę o boku 20cm wyłożyć dwoma prostokątnymi kawałkami papieru do pieczenia o szerokości dna formy.
2) W dużej misce wymieszać białko, kakao, mąkę owsianą i stewię.
3) Mikserem lub łyżką dokładnie wymieszać z mlekiem i masłem orzechowym. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolać więcej mleka, jeśli zbyt klejąca - odrobinę mąki owsianej.
4) Przełożyć do formy i starannie wyrównać.
5) Przykryć folią i wstawić na przynajmniej 10 minut do lodówki.
6) Pokroić na 10 kawałków i przechowywać w lodówce do tygodnia.
7) Można część zamrozić, a potem tylko wyjąć rano i zabrać ze sobą, bo do drugiego śniadania się rozmrożą.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie
Liczba sztuk: 10
Kaloryczność jednej sztuki: 230 kcal
B 20 T 11 W 9,5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!