Sałatka z komosy ryżowej z kurczakiem, cukinią i granatem jest idealna do zabrania na lunch. Podczas przechowywania w pudełku nie traci na smaku, poza tym jest bardzo sycąca i zdrowa. Pestki granatu dodają jej koloru i świeżości, a quinoa - lekko orzechowego aromatu.
Sałatka z komosy ryżowej
z kurczakiem, cukinią i granatem
- 150g komosy ryżowej
- 500g mięsa z udek kurczaka
- 1 łyżeczka zaataru
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki sumaku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- 1 cukinia (250g)
- 1/2 łyżki oleju
- 1/2 granatu (ok. 100g samych pestek)
- sok z 1/2 cytryny
1) Komosę ryżową ugotować z odrobiną soli.
2) Mięso pokroić w kostkę, przyprawić zaatarem, kuminem, sumakiem, cynamonem, solą i pieprzem i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
3) Cukinię pokroić na pół i w cienkie plastry i podsmażyć, doprawiając solą i pieprzem.
3) Cukinię pokroić na pół i w cienkie plastry i podsmażyć, doprawiając solą i pieprzem.
4) Wymieszać quinoę, kurczaka, cukinię, pestki granatu i sok z cytryny.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 330 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!