Nazwa tej sałatki pochodzi od irańskiego miasta Shiraz. Tradycyjnie składa się ona z ogórka, pomidora i czerwonej cebuli, ale Sabrina Ghayour w książce "Persiana" podaje przepis na wersję wzbogaconą pestkami granatu. Sok z cytryny i sumak powodują, że całość jest wyjątkowo świeża i aromatyczna. Sałatka świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, ale sama też jest pyszna.
Sałatka shirazi z granatem
- 2 małe ogórki (170g)
- 2 pomidory (300g)
- 1 mała czerwona cebula
- 100g pestek granatu (ok. 1 owoc)
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka sumaku
1) Pokroić w kostkę ogórki, pomidory i cebulę.
2) Wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
3) Przed podaniem posypać pestkami granatu i sumakiem.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 65 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!