niedziela, 12 listopada 2017

Dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym


Dzisiaj prezentuję danie, które mogłabym jeść prawie codziennie. To pieczona, rozpływająca się w ustach dynia piżmowa faszerowana aromatyczną mieloną wołowiną. Z dwóch połówek powstają oczywiście dwie porcje - są jednak duże, dlatego pozostałą część można po pokrojeniu podać na zimno jako coś w rodzaju sałatki. Zachęcam do zjedzenia dyni razem ze skórką, która po upieczenia staje się smakowicie chrupiąca.

Dynia piżmowa faszerowana
mięsem mielonym
- 1 dynia piżmowa
- 1/2 łyżki oleju + do smażenia
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400g mielonej wołowiny
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki śmietany 12%
- 30g twardego sera
- 1 posiekana dymka

1) Dynię piżmową przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki, natrzeć miąższ olejem i posypać solą i pieprzem.
2) Piec w temperaturze 200 st. C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 45 minut.
3) W tym czasie posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i mięso mielone.
4) Rozdrobnić, smażyć do zbrązowienia i doprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.
5) Przełożyć do miski i wymieszać ze śmietaną.
6) Upieczoną dynię wyjąć, lekko wydrążyć i nałożyć mięso.
7) Na nadzieniu rozłożyć plastry sera i zapiekać 15 minut.
8) Podawać posypane posiekaną dymką.

Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 2 duże
Kaloryczność jednej porcji: 750 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze!