Śliwki to jedne z moich ulubionych owoców, ale te, które można kupić, oczywiście nie dorównują niezbyt dojrzałym, pysznym renklodom prosto z drzewa. Dlatego według mnie nadają się przede wszystkim na przetwory, w których dzięki aromatycznym dodatkom nabierają wyjątkowego smaku. W dzisiejszym przepisie wykorzystałam kakao i korzenne przyprawy, przede wszystkim cynamon, więc dżem będzie świetny na święta ;)
Dżem śliwkowy z kakao
- 2kg śliwek
- 150g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki (20g) kakao
1) Śliwki wypestkować i umieścić w garnku z grubym dnem razem z cukrem i przyprawami.
2) Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje, ok. 1 1/2 godziny, pod koniec dodając kakao.
3) Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić (można też pasteryzować w piekarniku).
Czas przygotowania: 1 3/4 godziny
Porcja na 3-4 słoiki 0,3l
Oo, super! Dzisiaj będe taki przyrządzała :) Sama słodycz, mężowi też na pewno posmakuję
OdpowiedzUsuń