Fava to tradycyjna grecka pasta z grochu podawana na ciepło lub na zimno jako oddzielna przekąska np. z pitą lub dodatek do innych dań. Jest niesamowicie prosta i uniwersalna. Doskonale sprawdzi się i do kanapek, i na imprezę. Zaskakujące, że z tak popularnych, a nawet nudnych składników można otrzymać coś aż tak smacznego!
Fava
- 225g suchego grochu
- 8 dymek, posiekanych
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 łyżki oliwy
- listki z 2 łodyżek tymianku
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- 4 szklanki wody
1) W garnku z grubym dnem umieścić wszystkie składniki.
2) Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez 50-60 minut, aż groch się rozpadnie.
3) Wyjąć liść laurowy i zmiksować blenderem ręcznym lub rozgnieść drewnianą łyżką.
4) Podawać z kaparami, oliwą, cytryną, karmelizowaną cebulą itp.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Takiej pasty jeszcze nie robiłam, chociaż powiem Ci, że kusi :)
OdpowiedzUsuńJa również takiej pasty jeszcze nie próbowałam, ale chyba będe musiałą :D
OdpowiedzUsuń