poniedziałek, 26 czerwca 2017

Carbonara z chorizo

 
Pewnie już wspominałam, że uwielbiam carbonarę i chorizo ;) Dzisiejszy przepis z powodzeniem łączy obie te rzeczy. Zamiast boczku z tradycyjnego przepisu zastosowałam chorizo, które po wytopieniu zabarwiło całość i nadało jej smak wędzonej papryki. Danie jest superproste i naprawdę pyszne!

Carbonara z chorizo
- 50g chorizo
- 2 jajka M
- 40g parmezanu + do posypania
- świeżo mielony pieprz
- 150g pełnoziarnistego makaronu farfalle

- posiekany szczypiorek

1) Chorizo pokroić wzdłuż na cztery części i na małe plasterki, włożyć na patelnię i wytopić tłuszcz przez kilka minut.
2) W misce wymieszać jajka, starty ser i pieprz.
3) Ugotować makaron, wymieszać z chorizo i zdjąć z ognia.
4) Po minucie dodać jajka z serem i dokładnie wymieszać.
5) Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem i startym serem.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 550 kcal

2 komentarze:

  1. Świetnei to wygląda. Bardzo zdrowo, smacznie i lekkostrawnie - koniecznie musze spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!