Kolejna odsłona zdrowych, bezcukrowych placuszków, które są tak samo smaczne, a może i lepsze od tradycyjnych. Tym razem połączyłam mielone migdały i kakao, a gotowe placki podałam z konfiturą wiśniową, która pasuje do nich idealnie. Są niezwykle sycące, mocno kakaowe i przepyszne.
Placuszki migdałowo-kakaowe
- 170g mielonych migdałów
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki erytrolu
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 20g (2 łyżki) kakao
- 100ml mleka
- 3 jajka
- olej kokosowy do smażenia
1) Wymieszać mielone migdały, ksylitol, erytrol, sodę, sól i kakao.
2) Dodać mleko i jajka i zmiksować.
3) Smażyć porcje ciasta (ok. 1 łyżki) po 2 minuty z obu stron (odwracać, gdy pojawią się bąbelki).
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba sztuk: 15
Kaloryczność jednej sztuki: 95 kcal
migdały nie mają glutenu
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Uwielbiam takie placuszki :)
OdpowiedzUsuń