Kolejny przepis na placuszki śniadaniowe z wykorzystaniem mąki kokosowej. Tym razem z dodatkiem purée z dyni i cynamonu. Delikatne, wilgotne, sycące i zdrowe. Są świetne od razu po przyrządzeniu, ale też na zimno, przez co idealnie nadają się do zabrania.
Placuszki kokosowo-dyniowe
- 400ml rzadkiego purée dyniowego
- 8 jajek
- 1 łyżka (20g) oleju kokosowego
- 3/4 szklanki mleka
- 100g mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50g ksylitolu
- olej do smażenia
1) Zmiksować purée dyniowe, jajka, olej kokosowy i mleko.
2) Wymieszać mąkę kokosową, proszek do pieczenia, cynamon i ksylitol.
3) Dodać do mokrych składników i zmiksować.
4) Nakładać małe porcje ciasta na rozgrzany olej, smażyć na średnim ogniu po ok. 2 minuty z obu stron, ostrożnie odwracając.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 50
Kaloryczność jednej sztuki: 30 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!