Połączenie łososia i grejpfruta okazuje się zaskakująco udane i świetnie sprawdza się w sałatce. Sumak użyty do doprawienia ryby dodatkowo podkreśla smak cytrusów, a całość jest lekka, świeża i kolorowa.
Sałatka z łososiem i grejpfrutem
- 1/2 łyżki oleju lnianego
- 1/2 łyżki oleju z pestek dyni
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 opakowanie mieszanki sałat (120g)
- 2 filety z łososia (po 150g)
- 1 łyżeczka sumaku
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 grejpfrut
- 1 łyżka (15g) pestek dyni
1) Przygotować dressing, mieszając olej lniany, olej z pestek dyni, ocet jabłkowy, sól i pieprz.
2) W dużej misce wymieszać sałatę z dressingiem.
3) Filety z łososia posypać solą, pieprzem i sumakiem i usmażyć.
4) Sałatę przełożyć na talerze, posypać cebulą pokrojoną w pióra, ułożyć cząstki grejpfruta i posypać uprażonymi pestkami dyni.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 450 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!