Parfait to francuski mrożony krem na bazie śmietany, jajek i cukru. Przygotowałam podobny deser, ale z trochę innych składników i dodałam do niego chałwę z pistacjami, której smak jest wyraźnie wyczuwalny. Całość jest mało słodka i świetnie smakuje zarówno sama, jak i z dodatkami, takimi jak syrop karobowy czy suszona żurawina.
Parfait chałwowe
- 450g śmietany 30%
- 500ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
- 100g syropu z agawy
- 100g chałwy z pistacjami
1) Zmiksować śmietanę, mleko skondensowane i syrop z agawy.
2) Dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.
3) Przelać do dużego pojemnika na lody (wychodzi ok. 1,1 l) i wstawić do zamrażalnika.
4) Podawać zmrożone, np. z owocami i syropem karobowym.
Ślinka leci na sam widok! To musi być cudeńko :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Nigdy nie jadłam i chyba sie skuszę :)
OdpowiedzUsuń