By otrzymać świetnie skomponowane, aromatyczne i pełne smaku danie, wystarczy salami (albo fuet lub chorizo), czosnek, przyprawy, cukinia i makaron. Większość tych składników zwykle mam w domu, trzeba tylko dokupić cukinię, którą teraz można bez problemu znaleźć w sklepach. To doskonała propozycja na szybki obiad.
Makaron z cukinią i salami
- 100g fuetu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia (250g)
- dużo świeżo mielonego pieprzu
- mała szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- 150g pełnoziarnistego makaronu farfalle
1) Kiełbasę pokroić w cienkie półplasterki i wytopić z niej tłuszcz na rozgrzanej patelni.
2) Dodać posiekany czosnek i podsmażyć.
3) Dodać cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki, pieprz, sól, suszone pomidory i chili w płatkach.
4) Smażyć 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
5) Dodać ugotowany w międzyczasie makaron i dokładnie wymieszać.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!