Gumbo to jednogarnkowe danie z Luizjany, łączące wpływy kuchni zachodnioafrykańskiej, francuskiej i plemienia Czoktawów. Przedstawiona przeze mnie, dość szybka wersja zawiera kurczaka i chorizo (którym zastąpiłam kiełbasę andouille). Całość zagęszczona jest zasmażką (roux) oraz okrą i m.in. tym składnikom zawdzięcza swój oryginalny, bogaty smak.
Gumbo z kurczakiem i kiełbasą
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 zielona papryka
- 1 liść laurowy
- 1 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 100g chorizo lub innej kiełbasy
- 500g mięsa z udek kurczaka
- 1 puszka okry
- 135g ryżu brązowego
1) W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej.
2) Dodać mąkę i mieszać na średnim ogniu, aż zacznie brązowieć.
3) Dodać posiekaną cebulę, posiekany seler naciowy i paprykę pokrojoną w kostkę.
4) Smażyć, aż warzywa zmiękną, ok. 7 minut.
5) Dodać liść laurowy, tymianek, oregano, sól, pieprz, chili i pomidory.
6) Gotować pod przykryciem przez 5 minut.
7) Dodać pokrojoną w półplastry kiełbasę i gotować przez 10 minut.
8) Dodać pokrojone w kostkę mięso oraz odsączoną okrę pokrojoną na duże kawałki i gotować przez 10 minut.
9) Podawać z ryżem.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 665 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!