Surówka z marchewki inaczej, bo w azjatyckim stylu. Z pikantnym świeżym imbirem, aromatycznym olejem sezamowym i sycącym marynowanym tofu. Świetna jako dodatek do innego dania, ale też samodzielnie.
Surówka z marchewki z tofu
- 225g marchwi
- starty mały kawałek imbiru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka srirachy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka kecap manis
- 1/4 łyżeczki chili w płatkach
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 180g marynowanego tofu
1) Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki.
2) Wymieszać z przyprawami, olejem sezamowym i pokrojonym w kostkę tofu.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 250 kcal
super. chyba zrobię sobie na jutro do pracy jako dodatek do ryżu :)
OdpowiedzUsuń