To risotto zrobiłam już dawno, ale zupełnie o nim zapomniałam. Na szczęście nie na dobre ;) Przepis w końcu znalazł się na blogu. Naprawdę warto go wypróbować, bo takie risotto to prosta, ale ciekawa odmiana od tradycyjnego, z białym winem. Świetnie sprawdzi się jako główne danie lub dodatek do innych, np. smażonej piersi z kaczki.
Risotto z czerwonym winem
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 150g ryżu arborio
- 200ml czerwonego wina
- wywar warzywny lub drobiowy
- sól, pieprz
- 1/2 łyżki masła
- twardy ser
1) Na rozgrzanej patelni podsmażyć posiekaną drobno czerwoną cebulę, by zmiękła i dodać posiekany czosnek.
2) Wsypać ryż i mieszać przez kilka minut.
3) Wlać wino i mieszać, aż odparuje i się wchłonie.
4) Mieszając, stopniowo dolewać gorący wywar, za każdym razem czekając, aż się wchłonie.
5) Skończyć dodawanie bulionu, gdy ryż będzie jeszcze al dente, a risotto będzie miało kremową konsystencję.
6) Dodać sól i pieprz, jeśli wywar nie był doprawiony.
7) Wmieszać kawałek masła.
8) Podawać posypane startym serem.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 460 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!