Na nieciekawą pogodę przyda się jakieś rozgrzewające danie - kurczak w sosie kokosowym będzie w sam raz. Aromatyczne przyprawy, świeża papryczka chili i ostry sos sriracha sprawiają, że jest pikantny, pachnący i po prostu pyszny. Nie jest to dietetyczny obiad, ale na pewno za to pełen smaku!
Kurczak w pikantnym
sosie kokosowym
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- mały kawałek imbiru
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
- 500g mięsa z udek kurczaka
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 150ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżki sosu sriracha
- 120g brązowego ryżu
1) Posiekać czosnek, chili i imbir.
2) Smażyć na oleju kokosowym przez 2 minuty.
3) Dodać mięso z udek kurczaka pokrojone na 2-3 części i podsmażyć.
4) Dodać kumin i garam masala i mieszać przez minutę.
5) Wlać mleko kokosowe i srirachę i gotować przez 30 minut bez przykrycia na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
6) Podawać z brązowym ryżem.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 790 kcal (z ryżem)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!