Przepis na maurytyjskie curry z kurczaka z ziemniakami od razu bardzo mi się spodobał - jest oryginalny, a jednocześnie prosty do przygotowania z łatwo dostępnych składników. To tradycyjne, bardzo popularne danie na Mauritiusie, które warto wypróbować. Jest tak smaczne i aromatyczne, że być może stanie się jednym z moich ulubionych sposobów na kurczaka.
Maurytyjskie curry
z kurczaka
- 2 małe cebule
- olej kokosowy
- 500g ziemniaków
- 500g mięsa z udek kurczaka
- 4 liście curry
- 2 małe pomidory
- 2 zielone chili
- 3/4 łyżki kurkumy
- 2 łyżki curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 100ml wody + 1/3 kubka
- kolendra lub pietruszka do posypania
1) W garnku z grubym dnem rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojoną w plastry cebulę i podsmażyć.
2) Dodać ziemniaki (większe przekrojone na pół), wymieszać i gotować przez 3-4 minuty.
3) Dodać pokrojone na mniejsze kawałki mięso, wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
4) W tym czasie wymieszać liście curry, pokrojone w kostkę pomidory, zielone chili, kurkumę, curry, imbir, rozgnieciony czosnek i 100ml wody.
5) Dodać do mięsa, wymieszać i gotować przez 2-3 minuty.
6) Posolić do smaku, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 10 minut.
7) Wlać 2/3 kubka wody, zwiększyć ogień i gotować przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
8) Sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie, a sos nie za gęsty i podawać posypane kolendrą lub pietruszką.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 425 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!