Książkę "Kuchnia japońska", z której pochodzi ten przepis, kupiłam z myślą, że pewnie i tak za wiele z niej nie skorzystam, bo trudno kupić różne występujące w niej składniki. Było to jednak tylko pierwsze wrażenie, bo można w niej też znaleźć zupełnie proste dania z wykorzystaniem coraz łatwiej dostępnych w Polsce produktów. Tak jest w przypadku tej pysznej, sycącej zupy z polędwiczką wieprzową, makaronem udon i porem. Shichimi togarashi, japońską mieszankę przypraw, zastąpiłam chili w płatkach.
Zupa z makaronem udon,
porem i polędwiczą wieprzową
- 150g makaronu udon
- 1 łyżeczka dashi w granulkach
- 1 por
- 100g polędwiczki wieprzowej
- 50ml japońskiego sosu sojowego
- 1 łyżka wina mirin
- 1 dymka (opcjonalnie)
- shichimi togarashi
lub chili w płatkach do posypania
1) Ugotować makaron udon.
2) Do garnka wlać 0,5 litra wody i zagotować z dashi.
3) Dodać pokrojonego w plastry pora i gotować przez 5 minut.
4) Dodać pokrojoną w cienkie plastry wieprzowinę, sos sojowy i mirin.
5) Gotować przez 2 minuty do miękkości polędwiczki.
6) Rozłożyć makaron do misek, zalać bulionem i podawać posypane shichimi togarashi lub chili w płatkach oraz posiekaną dymką.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 210 kcal
Bardzo ciekawe, interesuje się kuchnią japońską, tego jeszcze nie znałem
OdpowiedzUsuń