W książce Gordona Ramsaya "Ultimate home cooking" znalazłam przepis na zupę meksykańską z czerwoną fasolą. Mimo że prosta, okazała się bardzo ciekawa. Wyszła pikantna, ale ostrość nie tłumiła innych elementów jej smaku. Propozycja idealna na szybki, zdrowy obiad.
Zupa meksykańska
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki całego kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty z papryczek chipotle
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka cukru
- 400ml bulionu
- 100g sera Lancashire lub innego
- 1/2 awokado
- łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie)
1) W garnku z grubym dnem rozgrzać olej.
2) Dodać posiekaną cebulę razem ze szczyptą soli i pieprzu.
3) Smażyć aż zmięknie, dodać kumin i oregano i smażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć.
4) Dodać posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty, mieszając.
5) Dodać koncentrat pomidorowy, krojone pomidory, pastę chipotle, czerwoną fasolę i cukier.
6) Zagotować, dodać bulion i gotować ma małym ogniu przez 10-15 minut.
7) Podawać z pokrojonym w kostkę awokado, serem i kolendrą.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 180 kcal + ser
Taka zupa jest świetna na ewentualne jesienne smutki i nadchodzące szarugi...pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńTaka zupa jest świetna na ewentualne jesienne smutki i nadchodzące szarugi...pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam przepisy Gordona i także ta zupa bardzo mi sie podoba
OdpowiedzUsuń