Ostatnio często mam ochotę na kuchnię indyjską, zwłaszcza na curry. Od dawna miałam zamiar wykorzystać do jego przygotowania pastę z tamaryndowca, która ma bardzo charakterystyczny smak i ożywia każde danie. Tym razem zdecydowałam się na gęstą zupę curry z mlekiem kokosowym, kurczakiem, jarmużem i słodkimi ziemniakami. Smakowała niesamowicie!
Zupa curry z kurczakiem,
batatami i jarmużem
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki żółtej pasty curry
- 1 podwójna pierś z kurczaka (500g)
- 1 słodki ziemniak (mały, 300g po obraniu)
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
- 200ml mleka kokosowego
- 6 garści jarmużu
1) W garnku z grubym dnem rozgrzać olej.
2) Dodać żółtą pastę curry i smażyć, mieszając, przez 2 minuty.
3) Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażyć.
4) Dodać pokrojonego w kostkę batata, wodę,
pastę z tamaryndowca i mleko kokosowe.
5) Gotować przez 20 minut, po czym dorzucić jarmuż
i gotować kolejne 5 minut.
6) Podawać z plackami chapati lub naanami.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 660 kcal
Super przepis i super strona! Jedyne czego mi brakuje to wersji do druku. Pozdrawiam i dalszych sukcesów w kuchennych eksperymentach
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa! O wersji do druku pomyślę :)
Usuń