Miso to japońska pasta ze sfermentowanej soi, z dodatkiem której przygotowuje się m.in. miso-shiru, czyli zupę. Moja wersja jest bardzo prosta (choć czasem przygotowuję ją również tak jak powinno być, czyli na bazie bulionu dashi) i doskonale nadaje się na szybki obiad w tygodniu. Wykorzystuję przede wszystkim shiro (białe) miso, bardziej delikatne i mniej słone niż inne odmiany. Łososia czasami zastępuję kurczakiem - w obu wydaniach zupa jest przepyszna i sycąca.
Zupa miso z łososiem
- 200g azjatyckiej mieszanki warzyw
- 2 - 2 1/2 łyżki shiro miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 75g makaronu soba
- 350g łososia
- 2 łyżki posiekanej dymki
1) Warzywa zalać wodą (ok. 1 l) i zagotować.
2) Dodać shiro miso i sos sojowy i gotować przez kilka minut.
3) Dodać makaron soba i łososia pokrojonego w kostkę i gotować przez 3-4 minuty.
4) Podawać z posiekaną dymką.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 445 kcal
Bardzo fajna zupka i moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNiestety jeszcze nie miałam okazji robić takiej zupy i muszę przyznać, że wygląda ona bardzo apetycznie. Ja jestem zdania, że świetnie sprawdza się na pewno łosoś z https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-pure-swieza-porcja/ i muszę przyznać, że świeża porcja ryby jest oczywiście znacząca.
OdpowiedzUsuńzupa jest rewelacyjna i szybka w wykonaniu. Nawet niejadkom rybnym smakowała:)
OdpowiedzUsuń