Dzisiaj chciałabym podzielić się jednym z moich ulubionych przepisów na makaron. Orecchiette z jarmużem, chrupiącym boczkiem i suszonymi pomidorami to przepyszne, wyraziste danie z niewielu składników. Makaron uszka można zastąpić innym podobnym, ale ważne jest, żeby w każdym przypadku był al dente.
Orecchiette
z jarmużem, boczkiem
i suszonymi pomidorami
- 240g makaronu orecchiette
- 80g boczku
- 5 garści jarmużu, umytego i pokrojonego
- 4 połówki suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- ser do starcia na wierzch, u mnie Comté
1) Na 2 minuty przed końcem gotowania makaronu (czyli po ok. 8 minutach) do garnka dodać jarmuż.
2) Pokrojony w kostkę boczek smażyć, aż będzie chrupiący, po czym zdjąć z patelni.
3) Dodać grubo posiekane suszone pomidory,
chili w płatkach i posiekany czosnek.
4) Podsmażyć i dodać makaron z jarmużem.
5) Wlać 1/4 szklanki zachowanej wody z gotowania makaronu, dodać sól, pieprz i boczek.
6) Dokładnie wymieszać i podawać posypane startym serem.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 440 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!