poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Kurczak po syczuańsku


Od jakiegoś czasu w sklepach można kupić mięso z udek z kurczaka bez skóry i kości, które ma oczywiście dużo więcej smaku niż pierś, a także delikatniejszą konsystencję. Świetnie nadaje się np. do dań azjatyckich. Dzisiejszy przepis spodoba się zwłaszcza miłośnikom ostrych przypraw - w tym przypadku to pieprz syczuański i papryczki. Razem z aromatycznym sosem powodują, że danie jest niezwykle smakowite i wyraziste. Polecam!

Kurczak po syczuańsku
- 500g mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- kilka małych suszonych ostrych papryczek (według uznania)
- 1/2 łyżeczki rozgniecionego pieprzu syczuańskiego
- 2 łyżki posiekanej dymki
sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wina Shaoxing
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej,
wymieszane z 2 łyżkami wody

1) Każde udko pokroić na trzy części, polać sosem sojowym
i odstawić do zamarynowania.
2) Wymieszać składniki sosu i odstawić.
3) Rozgrzać olej i smażyć kurczaka.
4) Gdy zbrązowieje, zdjąć go z patelni.
5) Na patelnię dodać pokruszone papryczki.
6) Dodać pieprz syczuański i kurczaka i smażyć przez minutę, mieszając.
7) Wlać sos i smażyć, mieszając, przez kilka minut aż zgęstnieje.
8) Podawać z makaronem lub ryżem, posypane posiekaną dymką.

Czas przygotowania: 20 minut + marynowanie
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 440 kcal

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze!