Jeśli jakiś hummus można nazwać orzeźwiającym, to właśnie ten. Limonka i różowy pieprz tworzą bardzo udane zestawienie, świeże i aromatyczne. Nie ma sensu poprzestawać na standardowym hummusie (np. tunezyjskim), skoro można wypróbować tyle jego wersji, z których każda jest pyszna.
Hummus z limonką
i różowym pieprzem
- 250g suchej ciecierzycy
- 60g tahini (z całego sezamu)
- 2 łyżki oliwy
- 100ml wody
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 ząbek czosnku
- sok i skórka z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka pokruszonego różowego pieprzu
1) Ciecierzycę namoczyć przez noc.
2) Ugotować ją do miękkości w wodzie z dodatkiem odrobiny sody.
3) Dokładnie odcedzić, a gdy przestygnie, przełożyć do blendera.
4) Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!