Sezon na truskawki jeszcze trochę potrwa, choć lepiej jak najszybciej z niego skorzystać, np. piekąc te pyszne muffinki. Wiadomo, że same owoce też są dobre, ale w wypiekach wiele zyskują, zwłaszcza w połączeniach z niektórymi składnikami. W tym przypadku jest to czekolada, która, jak wiadomo, doskonale współgra z truskawkami. To zestawienie świetnie sprawdza się również w muffinkach, które wychodzą bardzo aromatyczne i wilgotne.
Muffinki z czekoladą
i truskawkami
- 175g mąki pełnoziarnistej
- 100g zwykłej mąki + 15g (2 łyżki) do truskawek
- 150g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 225g truskawek
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100g czekoladowych łezek
1) W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
2) Obrane truskawki wymieszać z dwiema łyżkami mąki i odstawić.
3) W mniejszej misce zmiksować jajko, olej, jogurt naturalny, maślankę i esencję waniliową.
4) Wlać mokre składniki do suchych i szybko zmiksować.
5) Wmieszać czekoladę, a następnie delikatnie truskawki.
6) Przełożyć do foremek na muffinki i piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 25 minut.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 14
Kaloryczność jednej sztuki: 225 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!