piątek, 3 kwietnia 2015

Minibabki cytrynowe


Jeśli jeszcze nie macie foremki na minibabki, zastanówcie się, czy sobie takiej nie sprawić. Ja jestem bardzo zadowolona z efektu - babeczki wyglądają uroczo. Do tego szybciej się je piecze, a w czasie świątecznych przygotować to niebagatelna korzyść. Minibabki w wersji cytrynowej polecam właśnie na Wielkanoc, bo wystarczy na nie spojrzeć, by poczuć nadchodzącą wiosnę ;) Do tego świetnie będą się prezentować na świątecznym stole. I oczywiście wszystkim smakować, bo są przepyszne, delikatne i aromatyczne.

Minibabki cytrynowe
- 125g cukru
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki oleju
- 80ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji cytrynowej (opcjonalnie)
- 75g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 czubate łyżeczki cukru pudru
- sok z cytryny

1) Zmiksować cukier, skórkę z cytryny, olej, mleko, jajko i esencję cytrynową (ok. 30 sekund).
2) Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól i dodać do masy.
3) Zmiksować i przelać do wysmarowanych olejem foremek do minibabek.
4) Piec w temperaturze 180 st. C przez 22-23 minuty.
5) Po wystudzeniu polać lukrem przygotowanym z cukru pudru
i soku z cytryny w odpowiedniej ilości, by nie był za rzadki.

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 6
Kaloryczność jednej sztuki: 205 kcal

4 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze!