Ostatnio zostałam oficjalnie fanką chorizo. Bo czy mogłabym nią nie być? Ta wyrazista, paprykowa kiełbasa przypadnie do gustu każdemu. Dania dzięki jej dodatkowi nabierają smaku - tak właśnie jest również w przypadku mojej dzisiejszej propozycji. To niby nic takiego - kuskus z ciecierzycą i chorizo - ale jednak smakuje wyjątkowo. W 20 minut można przygotować coś naprawdę pysznego na obiad w tygodniu, prawie tak szybko, jak jakieś gotowe danie. Wybór jest prosty ;)
Kuskus z chorizo
i ciecierzycą
- 100g chorizo
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 puszka ciecierzycy
- szczypta soli
- 125 kuskusu pełnoziarnistego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1) Chorizo pokroić w cienkie plastry, przełożyć na patelnię
i smażyć przez kilka minut, by wytopić tłuszcz.
2) Zdjąć z patelni, dodać cebulę pokrojoną w plastry i smażyć 3 minuty.
3) Dodać słodką paprykę, podsmażyć chwilę i dodać
przepłukaną ciecierzycę, szczyptę soli i 2 łyżki wody.
4) Smażyć 2 minuty, mieszając, dodać chorizo i chwilę podgrzewać,
po czym rozłożyć na przygotowanym w międzyczasie kuskusie i posypać natką.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 560 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze!