poniedziałek, 9 lutego 2015

Zupa pomidorowa z wanilią i bazylią


Ostatni post na blogu był dość dawno, ale w końcu, już jako inżynier ;), wracam z nowymi przepisami. Dzisiaj polecam zupę pomidorową. To niby nic specjalnego, ale moja wersja dzięki dodatkowi wanilii zyskuje nowy wymiar. Słodycz pomidorów została podkreślona, ale nie dominuje. Smak uzupełniają zioła, szczególnie bazylia, czyli składnik trochę bardziej oczywisty, ale równie pyszny. Wanilia w zupie pomidorowej może wydawać się absurdem, ale nie ma co się bać takiego połączenia, bo efekt jest naprawdę wyśmienity.

Zupa pomidorowa
z wanilią i bazylią
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ok. 600 ml przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 1/4 łyżeczki esencji waniliowej
- 75 g makaronu wstążki
- sól, pieprz
- kilka listków bazylii

1) W garnku podsmażyć drobno posiekaną cebulę.
2) Dodać liście laurowe, zioła, przecier pomidorowy, wodę, cukier i szczyptę soli.
3) Gotować przez 20 minut, pod koniec dodając makaron i esencję waniliową.
4) Doprawić do smaku i podawać z posiekaną bazylią.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal

3 komentarze:

  1. Pomidorówka! Moja druga miłość ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a gdzie dostanę esencję waniliową ;P?
    pytam poważnie, bo jestem ciemna jak tabaka w rogu - serio!
    a pomidorową uwielbiam i ten przepis wydaje się być w sam raz na moją kuchenną inteligencję ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Esencję można kupić w różnych sklepach, typu Kuchnie Świata, ale lepiej zrobić ją samodzielnie: zalać kilka przekrojonych lasek wanilii np. wódką i odstawić na co najmniej kilka tygodni. W tej zupie można też zastąpić ją po prostu wanilią. Cieszę się, że przepis się spodobał :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!