Jakiś czas temu czytałam książkę "Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach" Madhur Jaffrey. Specjalnie mi się nie podobała, więc nie będę za wiele o niej pisać. Ważne, że na końcu autorka dodała zbiór swoich rodzinnych przepisów, w tym ten na kimę. To danie z mielonego mięsa z dodatkiem warzyw, podawane z ryżem lub plackami. Kilka razy już je przygotowywałam i jeszcze mi się nie znudziło. Pewnie dlatego, że jest pikantne, aromatyczne i rozgrzewające, po prostu pyszne. Liczba składników wydaje się dość duża, ale to naprawdę łatwe danie.
Kima
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- kawałek imbiru (ok. 2,5 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 250g mielonego mięsa
(najlepiej jagnięciny)
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 laska cynamonu
- 1 liść laurowy
- 2 strączki kardamonu
- 1 czerwona cebula
- 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 100g rozmrożonego groszku
- 1 łyżka drobno posiekanej kolendry
- 1 papryczka chili (najlepiej zielone)
- 1/2 łyżeczki garam masali
1) Wymieszać jogurt, przyprawy, starty imbir i zgnieciony czosnek.
2) Dodać mięso i dokładnie wymieszać, by wchłonęło jogurt.
3) Na olej rozgrzany na średniej patelni włożyć cynamon, liść laurowy i kardamon.
4) Kilka razy zamieszać i dodać drobno posiekaną cebulę.
5) Smażyć, aż zbrązowieje, po czym dodać mięs i smażyć, mieszając, przez 5 minut.
6) Dodać przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny,
co kilka minut mieszając i dolewając wodę w razie potrzeby.
7) Zdjąć pokrywkę i smażyć przez 5 minut, po czym wyjąć cynamon, liść laurowy i kardamon.
8) Dodać groszek, posiekaną kolendrę, posiekane chili, garam masalę i 3 łyżki wody.
9) Wymieszać, przykryć i podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut.
10) Podawać z ryżem i całymi listkami kolendry.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 320 kcal
Dotychczas o kimie słyszałam tylko w odniesieniu do spania, jak widzę wiele straciłam! Wygląda bardzo kusząco, z chęcią bym spróbowała ;>
OdpowiedzUsuń