Trudno nie lubić burgerów. Dotyczy to przeważnie tych mięsnych, ale ja przepadam nawet bardziej za burgerami warzywnymi. Niedawno wpadłam na pomysł przygotowania ich z buraka i fasoli, z dodatkiem indyjskich przypraw i pestek słonecznika. Muszę nieskromnie przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Burgery wyszły przepyszne, lekko pikantne oraz chrupiące dzięki pestkom słonecznika. Z przepisu wychodzi pięć sztuk, więc część z nich można zostawić na później i np. zjeść na zimno, bo wtedy również smakują świetnie. Oczywiście sprawdzają się nie tylko w bułce, podałam je też jako kotlety, z kaszą jaglaną i rukolą.
Burgery z buraka i fasoli
- 1 puszka fasoli
- 1 gotowany burak (ok. 200g)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki chili w płatkach
- duża szczypta soli i pieprzu
- 2 gałązki natki pietruszki
- 50g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 75g pestek słonecznika
1) W blenderze zmiksować wszystkie składniki oprócz pestek słonecznika.
2) Wmieszać je i z masy wilgotnymi dłońmi uformować pięć burgerów
(można też nakładać porcje bezpośrednio na rozgrzany olej na patelni i wyrównać).
3) Smażyć je na średnim ogniu przez kilka minut na stronę.
4) Podawać w opieczonej bułce, z chutneyem z mango i kiełkami.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 5
Kaloryczność jednej sztuki: 185 kcal
świetne burgery, i po co komu mięso? :)
OdpowiedzUsuń