Wyjątkowo trudno nie lubić risotta. Kremowa konsystencja, sprężysty ryż i hojny dodatek sera powinny przekonać każdego. Na blogu zaprezentowałam już sześć jego odmian (w tym np. z fenkułem i cytryną czy z dynią), dzisiaj siódma - pomidorowa. Równie pyszna! Połączenie pomidorów z mozzarellą i bazylią jest tak naturalne, że aż dziwne, że risotto z takimi dodatkami nie jest zbyt często spotykane. Trudno mi wybrać swoje ulubione, ale to risotto na pewno znajduje się w czołówce ;)
Risotto pomidorowe
-1 cebula
- 180g ryżu arborio
- rosół
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2 pomidory
- 125g mozzarelli light
pokrojonej w kostkę
- 10 listków bazylii,
pokrojonej w paski
- sól, pieprz
1) Na rozgrzanej dużej patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę, by zmiękła.
2) Wsypać ryż i mieszać przez kilka minut.
3) Mieszając, stopniowo dolewać gorący rosół, za każdym razem czekając, aż się wchłonie.
4) Pod koniec zamiast rosołu dodać przecier pomidorowy i drobno pokrojone pomidory.
5) W razie potrzeby dodawać dalej rosół i skończyć jego dodawanie,
gdy ryż będzie jeszcze al dente, a risotto będzie miało kremową konsystencję.
6) Doprawić solą i pieprzem.
7) Po wyłączeniu palnika dodać połowę mozzarelli i bazylii i wymieszać.
8) Przełożyć na talerze i na wierzch wyłożyć resztę mozzarelli i bazylii.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal
apetyczne risotto!
OdpowiedzUsuń