piątek, 28 listopada 2014

Risotto pomidorowe


Wyjątkowo trudno nie lubić risotta. Kremowa konsystencja, sprężysty ryż i hojny dodatek sera powinny przekonać każdego. Na blogu zaprezentowałam już sześć jego odmian (w tym np. z fenkułem i cytryną czy z dynią), dzisiaj siódma - pomidorowa. Równie pyszna! Połączenie pomidorów z mozzarellą i bazylią jest tak naturalne, że aż dziwne, że risotto z takimi dodatkami nie jest zbyt często spotykane. Trudno mi wybrać swoje ulubione, ale to risotto na pewno znajduje się w czołówce ;)

Risotto pomidorowe
-1 cebula
- 180g ryżu arborio
- rosół
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2 pomidory
- 125g mozzarelli light
  pokrojonej w kostkę
- 10 listków bazylii, 
  pokrojonej w paski
- sól, pieprz

1) Na rozgrzanej dużej patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę, by zmiękła.
2) Wsypać ryż i mieszać przez kilka minut. 
3) Mieszając, stopniowo dolewać gorący rosół, za każdym razem czekając, aż się wchłonie.
4) Pod koniec zamiast rosołu dodać przecier pomidorowy i drobno pokrojone pomidory. 
5) W razie potrzeby dodawać dalej rosół i skończyć jego dodawanie,
gdy ryż będzie jeszcze al dente, a risotto będzie miało kremową konsystencję.  
6) Doprawić solą i pieprzem.
7) Po wyłączeniu palnika dodać połowę mozzarelli i bazylii i wymieszać.
8) Przełożyć na talerze i na wierzch wyłożyć resztę mozzarelli i bazylii.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!