sobota, 18 października 2014

Kurczak z mango i kuskusem


Połączenie mango z mięsem jest naprawdę smaczne. Zwłaszcza "podkręcone" dodatkiem chili. Do tego kuskus (pełnoziarnisty!) doprawiony kuminem i mamy smakowite, dobrze skomponowane danie z charakterem. Bardzo sycące i rozgrzewające, w sam raz na jesień. Wykorzystałam w nim chutney z mango, ale można go zastąpić np. dżemem morelowym. Lista składników nie jest długa, a większość z nich zwykle ma się w domu. Przepis jest całkiem prosty, a jednocześnie efektowny. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom połączeń mięsa z owocami, ale myślę, że pozostałym też :)

Kurczak z mango i kuskusem
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki chutneya mango
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 125g pełnoziarnistego kuskusu
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 małe mango
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól, pieprz
- 1 dymka

1) Wymieszać musztardę, chutney, chili i odrobinę soli.
2) Dodać pokrojone w paski mięso i wymieszać.
3) Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso, uważając, by marynata się nie przypaliła.
4) W międzyczasie wymieszać kuskus z kuminem i solą i zalać wrzątkiem.
5) Gotowy kuskus wymieszać z pokrojonym na małe kawałki mango i octem winnym.
6) Wyłożyć go na talerz, ułożyć na nim kawałki kurczaka i posypać posiekaną dymką.

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania:
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 650 kcal

3 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze!