Jeśli jesteście sceptyczni w stosunku do "odchudzonych" wypieków, to brownie zmieni Wasze podejście. Smakuje doskonale! Jest wilgotne i mocno czekoladowe, jak to brownie. Kto by pomyślał, że nie zawiera masła, a cukru też nie dodaje się do niego zbyt wiele. Czerwona fasola naprawdę czyni cuda;) Szkoda, że wcześniej nie upiekłam z nią brownie, ale lepiej późno niż wcale. Teraz chyba będę często wykorzystywać ten przepis i Wam też go polecam.
Brownie z czerwoną fasolą
- 1 puszka czerwonej (lub czarnej) fasoli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki kakao
- 100g posiekanej gorzkiej czekolady
lub czekoladowych łezek + do posypania
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka polewy balsamicznej
(lub octu balsamicznego)
- 1 łyżka mleka
- 165g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1) Fasolę i jajka rozdrobnić w blenderze na gładką masę.
2) Dodać kakao, czekoladę i również rozdrobnić.
3) Wlać olej, polewę balsamiczną i mleko.
4) Zmiksować z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i kawą.
5) Przelać do formy 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia
i posypać garstką czekoladowych łezek.
6) Piec w temperaturze 180 st. C przez 30-31 minuty lub
"do (w miarę, jak to w przypadku brownie) suchego patyczka".
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 105 kcal
bardzo lubię brownie, smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ciasta z fasolą jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńco z tą mąką? ;) w składnikach nie ma, w opisie jest "4) Zmiksować z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i kawą."
OdpowiedzUsuńBrownie jest bez mąki, ale z przyzwyczajenia wśród suchych składników ją wymieniłam, już poprawiam:)
UsuńHmm, widziałam już ciasto z cukinią, ale z czerwoną fasolą? Ciekawostka :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Super przepis :D
OdpowiedzUsuń