poniedziałek, 4 listopada 2013

Pełnoziarniste pierogi ruskie z rozmarynem


Pierogi to kolejna potrawa, którą bardzo lubię, ale odkładam jej przygotowanie na później. Dużo później;) Już dawno miałam zrobić swoje ulubione, ruskie, ale zabrałam się za to dopiero teraz, kiedy akurat miałam nadmiar białego sera i ziemniaków (w dodatku sypkich!). Przyznacie, że to sprzyjające okoliczności;) Tak powstała ta pyszna, zdrowsza i - z uwagi na to, że postanowiłam do nadzienia dodać świeży rozmaryn - również bardziej aromatyczna wersja. To bardzo smaczne rozwiązanie, przypuszczam, że przypadnie do gustu nawet osobom nieprzekonanym do razowych pierogów czy jakichkolwiek modyfikacji klasycznych przepisów.
Nie wiem, czy słyszeliście o portalu Food Panda, za pośrednictwem którego można zamawiać jedzenie prosto do domu. Na stronie, którą znajdziecie pod tym adresem, można wybierać między miastami i różnymi lokalami, m.in. wieloma pierogarniami.

Pełnoziarniste pierogi ruskie
z rozmarynem
- 800g sypkich ziemniaków
- 300g sera twarogowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej, lub do smaku
- 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 275 ml gorącej wody

1) Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść.
2) Dodać ser i również go rozgnieść, dokładnie mieszając go z ziemniakami.
3) Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, aż się zezłoci.
4) Dodać do farszu, razem z rozmarynem, pieprzem i solą i wymieszać.
5) Mąkę wymieszać z solą, zrobić wgłębienie i wbić jajko.
6) Wymieszać z mąką, dolać wodę i wyrobić ciasto.
7) Podzielić je na kilka części i kolejno cienko rozwałkowywać,
wykrawać kółka, nakładać nadzienie i lepić pierogi.
8) Gotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia przez niecałą minutę.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba sztuk: 40
Kaloryczność jednej sztuki: 70 kcal

5 komentarzy:

Dziękuję za Wasze komentarze!