Po innych książkach Jamiego Olivera przyszedł czas na "Jamie's America". Autor przedstawia w niej dania pochodzące z sześciu miast lub regionów Stanów Zjednoczonych. Dzisiejsza odświeżająca propozycja pochodzi z Arizony. Suchy i kamienisty, stan ten nie za bardzo kojarzy się z soczystymi arbuzami, ale podobno były one częścią diety Indian Navajo już w dawnych czasach, kiedy zakopywali je w ziemi i korzystali z nich, gdy tylko były potrzebne. Tak przechowywane, zachowywały swój smak i soczystość. W sałatkach te owoce sprawdzają się bardzo dobrze, a w zestawieniu ze słonym serem, chrupiącymi pestkami, aromatyczną miętą i pikantną chili już na pewno.
Sałatka z arbuza
z owczym serem i miętą
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżeczka oliwy + do polania
- szczypta soli, pieprzu i chili
- kawałek arbuza (bez skóry 250g)
- listki z kilku gałązek mięty
- 1 dymka
- 1/2 limonki
- 50g owczego (lub koziego) sera
- 1/2 papryczki chili
1) Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu i dodać pestki i przyprawy.
2) Mieszając, prażyć przez kilka minut, aż będą gotowe i odstawić na bok.
3) Pokroić arbuza na kawałki i wyjąć jak najwięcej pestek.
4) Wymieszać je z większością mięty i posiekaną dymką.
5) Wycisnąć na nie sok z limonki, polać odrobiną oliwy, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
6) Rozłożyć kawałki arbuza na talerzu, wyłożyć na nie pokrojony na kawałki ser i posypać pestkami, pokrojoną w cienkie paski chili oraz resztą mięty.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 1
Kaloryczność jednej porcji: 450 kcal
z pewnością orzeźwiająca i pyszna!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Na pewno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń