piątek, 9 sierpnia 2013

Sałatka z brązowego ryżu z jabłkami, suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi


Czy ktoś może planuje piknik?:D Bo proponuję akurat lekką sałatkę świetną na tę okazję. Można ją przygotować wcześniej, bo po czasie jeszcze zyskuje na smaku. Przypadnie do gustu wszystkim, choć jest bardzo zdrowa;) Do tego przepis jest wyjątkowo prosty i bazuje na składnikach, które w większości zwykle ma się w domu. Oczywiście można ją też podać na obiad, jak ja to zrobiłam. Smakuje bardzo świeżo i niebanalnie. Polecam:)

Sałatka z brązowego ryżu z jabłkami,
suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi
- 125g brązowego ryżu (ok. 2/3 szklanki)
- 50g mrożonego zielonego groszku
- 40g suszonych wiśni
- 50g orzechów włoskich
- 1/2 jabłka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki chili w płatkach
- szczypta soli i pieprzu

1) Ryż ugotować, a groszek zalać gorącą wodą.

2) Przestudzony ryż wymieszać z odsączonym groszkiem,
przekrojonymi na pół wiśniami, grubo posiekanymi orzechami,
pokrojonym w kostkę jabłkiem i natką pietruszki.
3) Wymieszać olej, ocet, starty czosnek, cukier, chili, sól i pieprz.
4) Dressing dodać do sałatki, starannie wymieszać i podawać.

Przepis stąd, a ja podaję go po modyfikacjach.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 520 kcal

3 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze!